Használati útmutató kezdőtől kezdőnek 2/2.

Az írásom előző részében említettem a belső energiát. De mi is az? Edzéseken sokszor hangzik el… Nehéz definiálni, hiszen nem kézzelfogható. Akadnak, akik ezt érzelmeknek, lelki erőnek, keringési rendszernek, „narutard-os izének” nevezik. Szabolcs megteremtéséhez mindig a test összerendezett, egységes használatát emeli ki. Bárminek is gondoljuk, a technika pusztán üres váz nélküle.

Lehet fura, de nekem az okosporszívó jól szimbolizálja a belső erő működését. Az okosporszívón van fújó funkció is. A teljesítményszabályozó segítségével beszippantjuk a porcicát, ami keresztülfut a motor működtette belső rendszeren, majd, ha átkapcsoljuk, ugyanakkora teljesítménnyel jöhet ki a levegő. A technikák során, akár fegyveres, akár pusztakezes, mindig reakcióba lépünk. A támadásból fakadó erőt elnyeljük, majd visszaforgatjuk, és ugyanolyan intenzitással adjuk ki. Nem a szemben állót támadom, hanem a kapott erőt vezetem vissza. Ehhez kell a technika. Amire rá kell érezni. Ez időt követel, és gyakorlást, gyakorlást, gyakorlást!

Úgy vélem, mindennek az alappilére a harmónia. Elsősorban magunkkal. Fontos, hogy senki más nem tudhatja nálam jobban, mire van szükségem. A haladási sebességem, elszántságom, kitartásom olyasmi, amit nem adhat nekem más. Ha bizonytalan vagy, bátran ülj le sensei-jel beszélgetni. Garantáltan segíthet feltölteni elszántsággal, viszont a lépéseket neked kell megtenned. Nem véletlen a mondás minden keleti bölcs tanításában: „Én mindössze a kulcsot adom át, az ajtót neked kell kinyitnod!

Keményen kell dolgozni, ahogy annak idején a szamurájok is tették. Ők nem csak a testüket, de az elméjüket és lelküket is ugyanúgy megdolgoztatták – mintha a sógun rendeletbe adta volna számukra. Nekünk is kell eljárni. Nem elég a dódzsóban megizzadunk…

A mély gyakorlás nem mindig egyszerű. Fontos, hogy ne essetek kétségbe. (Itt ajánlanám sensei „nyugalom” írását.) Valóban ebben van a kulcs. Meg kell tanulni türelmesnek és elfogadónak lenni magunkkal szemben. Ne szabad a hibákat keresni, felnagyítani, hanem a pozitív „pamacsokba” kell kapaszkodni! A gyakorlással arra törekedjetek, hogy harmónia legyen a testetekben, lelketekben és fejetekben. Maradjatok önmagatok, legyetek hűek magatokhoz. 🙂

 

Photo by Magic Bowls on Unsplash