Keiko Katori vizsgarendszer

Aktuális

2024/1. vizsganap tavasz: 2024. május 26. (vasárnap)

2024/2. vizsganap ősz: 2024. november 24. (vasárnap)

Vizsgahelyszín: Akadémia

Időpont: 12.30-

Jelentkezési határidő: legkésőbb 30 nappal a vizsga előtt

Vizsgadíj: 5.000 Ft

SZAKASZOK és FOKOZATOK

I. alaptanfolyami szakasz (JKA) = cc. 4 hónap (30 edzés)
A kezdő belépők három alaptanfolyam (JKA1., 2. és 3.) elvégzésével válhatnak a Keiko Akadémia rendes tagjaivá. Mindhárom tanfolyamot vizsga zár. 

II. katori alapfokozati szakasz = + min. 3 év (és 300 edzés)
Az alapképzést követően a gyakorló a nemzetközi iskola tagjává válik, és megkezdődik a katori alapfegyvereihez tartozó egységek tanulása. A katori alapfokozati szakasz négy egységet, négy fegyvernemet tartalmaz (sorrendben): omote (kard vs. kard), bó (hosszú bot vs. kard), gogyó (magasabb szintű kard technikák), naginata (alabárd vs. kard).

Gyakorlók adott egység tanulását vizsgával zárják. Ezt követően foglalkozhatnak csak a következő egységgel. Eszerint 4 fokozat nyerhető el:

katori 1. (omote technikák elsajátítását követően) = min. 6 hónap és 50 edzés
katori 2. (bó technikák elsajátítását követően) = min. 6 hónap és 50 edzés
katori 3. (gogyó technikák elsajátítását követően) = min. 1  év és 100 edzés
katori 4. (naginata technikák elsajátítását követően) = min. 1  év és 100 edzés 

III. mokuroku szakasz = + kb. 1 év (és kb. 100 edzés)
A katori 4-es fokozatút a vezető oktató jelöli mokuroku fokozatra, amely diplomát a japán központban állítják ki. Az erre való felkészülés a mokuroku szalasz. A diploma átvételekor azt itthon meg kell védeni.

VI. kyóshi szakasz = + min. 4 év (és 400 edzés)
A kyóshi a mesterfokozat. A szakaszon belül vizsga nincs. Extra technikái a katori legmagasabb szintű technikái: ryótó (2 kard), kodachi (rövid kard), yari (lándzsa) és iaijutsu (éles kard). Fontos, hogy a kyóshi rang elnyerése nem automatikus a technikák elsajátítását követően: a gyakorló elszántságát bizonyítja, hogy nemzetközi és helyi táborainkon részt vesz, a kezdőkkel oktatói szemponból foglalkozni képessé válik.  

Vizsgázni minden évben kétszer van lehetőség. A vizsgaérettség három tényezőből áll össze:
1. megfelelő kivárási idő
2. elegendő edzésszám
3. vezető oktatói jelölés
Természetesen a vizsgákon nem a technikák monoton visszaismétlését díjazzuk: adott fókuszpontoknak (technikai pontosság, koncentráció, érzékenység, időzítés, kapcsolódás, stb.) egyre mélyebben és mélyebben át kell itatni a vizsgázó mozgását.

FIGYELEM! A vizsgázás nem cél, hanem eszköz fejlődésünk megmérésére. Az említett edzésszámok és kivárási idők a minimumok, melegen javallott a bőséges ráhagyás, az oktatói javaslatok kikérése és megfogadása, amely sok esetben együtt járhat a minimumnál jóval hosszabb kivárási időszakkal.