Keiko Aiki vizsgarendszer

Aktuális

2024/1. vizsganap tavasz: 2024. május 26. (vasárnap)

2024/2. vizsganap ősz: 2024. november 24. (vasárnap)

Vizsgahelyszín: Akadémia

Időpont: 10.00-

Jelentkezési határidő: legkésőbb 30 nappal a vizsga előtt

Vizsgadíj: 5.000 Ft

SZAKASZOK és FOKOZATOK

I. alaptanfolyami szakasz (AHA) = cc. 4 hónap (30 edzés)
A kezdő belépők három alaptanfolyam (AHA1., 2. és 3.) elvégzésével válhatnak a Keiko Akadémia rendes tagjaivá. Mindhárom tanfolyamot vizsga zár. 

II. aiki szakasz = + min. 3.5 év (és 350 edzés)
Az alapképzést követően megkezdődik az alaptanfolyami szakaszban megismertek elmélyítése, a technikai szint és tanrenek bővítése. Az aiki szakasz négy egységre bontható, minden egységnek megvannak a maga fókuszpontkai. Minden szakaszt a gyakorlók vizsgával zárnak. Eszerint 4 fokozat nyerhető el:

aiki 1. = min. 6 hónap és 50 edzés
aiki 2. = min. 1  év és 100 edzés
aiki 3. = min. 1  év és 100 edzés (jelölése: barna öv)
aiki 4. = min. 1  év és 100 edzés 

III. aiki mokuroku szakasz = + min. 1 év (és 100 edzés)
Az aiki 4-es fokozatút a vezető oktató  jelöli mokuroku fokozatra. A jelölést követően a tanítványak 1 év/100 edzés áll rendelkezésére a mokuroku tananyag elsajátítására. A tananyag lényegében a teljes aiki tananyag (1-4) + aiki fegyveres megoldások (bot és kés).

Az aiki mokuroku fokozat jelölése: fekete öv

IV. aiki kyóshi szakasz = + min. 4 év (és 400 edzés)
A kyóshi a mesterfokozat. A szakaszon belül vizsga nincs. A leghaladóbb technikákat, legmélyebb drilleket és összefüggéseket tartalmazza. Fontos, hogy a kyóshi rang elnyerése nem automatikus a technikák elsajátítását követően: a gyakorló elszántságát bizonyítja, hogy helyi táborainkon részt vesz, a kezdőkkel oktatói szemponból foglalkozni képessé válik.  

Vizsgázni minden évben kétszer van lehetőség. A vizsgaérettség három tényezőből áll össze:
1. megfelelő kivárási idő
2. elegendő edzésszám
3. vezető oktatói jelölés
Természetesen a vizsgákon nem a technikák monoton visszaismétlését díjazzuk: adott fókuszpontoknak (technikai pontosság, koncentráció, érzékenység, időzítés, kapcsolódás, stb.) egyre mélyebben és mélyebben át kell itatni a vizsgázó mozgását.

FIGYELEM! A vizsgázás nem cél, hanem eszköz fejlődésünk megmérésére. Az említett edzésszámok és kivárási idők a minimumok, melegen javallott a bőséges ráhagyás, az oktatói javaslatok kikérése és megfogadása, amely sok esetben együtt járhat a minimumnál jóval hosszabb kivárási időszakkal.

Vizsgaanyag:
Alapképzés (AHA 1-3.)
Aiki 1.
Aiki 2.
Aiki 3.
Aiki 4.
Aiki mokuroku

Szempontok a vizsgaértékeléshez