Szugavara Tecutaka,
Katori iskolavezető, Sugawara Budo Intézet alapító

Szugavara szenszei (szül. 1941) jelenleg is aktív, korunk egyik kiemelkedő, japán harcművésze.
Az aikidót 1960-ban kezdte a Honbu Dójóban, egy évre rá Ueshiba Morihei Ósensei közvetlen tanítványává (uchideshijévé) válik. Fokozata: 7. dan (1995).
1973-tól a régi stílusokat kezdte kutatni, könyvkiadással ismertebbé tenni. Ótake Risuke katori iskolavezetőtől katori shinto ryút tanult, 1986-ban kyóshi fokozatot kapott. Miyagi Yasuichi goju ryú mesternél okinawai karatét gyakorolt, a kyóshi fokozatot 1991-ben kapta meg.
1992-től szoros szakmai kapcsolatot ápol kínai egyetemekkel és harcművészeti közösségekkel.
A tokiói székhelyű Sugawara Budó Intézet vezetője, 12 országban tanít aikidót és katori shinto ryút. Hazánkba évente látogat szemináriumot tartani.

Bővebben: sugawarabudo.com

Somogyvári Szabolcs, Keiko vezetőtanár (katori, aikidó)

Szabolcs az aikidót 1993-ban Dúzs Miklósnál kezdi Magyarországon. Hamarosan Szabó Balázs tanítványa lesz. A Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületének alapító tagja, éveken át titkára. 1999-ben három hónapot, 2001-ben félévet tölt uchideshiként (bentlakó tanítványként) a tókiói központú Kobayasi Dójóban, ahol Kobayashi Yasuo sihan (8. dan) oktatásában részesült. 2001-ben, a tokiói Honbu dójóban megszerzi az aikikai 2. dan fokozatot.
2003-ban kilép a Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületéből, és többedmagával létrehozza a Keiko Harcművészeti Alapítványt. Ettől az évtől, egy különleges, japán harcművésszel való találkozása nyomán gyakorlását átalakítja, a fókuszba a bujutsu szemléletű edzést és az aiki kutatását helyezi. A helyes testtartás kialakításával helyes struktúra felépítésére törekszik, a mozgásban a könnyedséget, ám a valós erőt és működőképességet keresi. 2003-tól gyakorolja a Katori Sintó Rjú kardvívást is.
2009 és 2012 önállóan dolgozik. 2013-ban nemzetközileg is hivatalosságot nyer, iskolájával tagjává válik a nemzetközi Sugawara sensei-féle KATORI SHINTO RYU szervezetnek. Ugyanettől az évtől 5 éven át gyakorolja Akuzawa Minoru Aunkai rendszerét.
2017-ben, a harcművészet gyakorlása mellett létrehoz egy speciális mozgásrendszert, az FMT-t, melynek lényege a szabad mozgás elveinek tanulmányozása (bővebben: freemovingtechnique.hu).
Az ELTE Bölcsészettudományi karán végzett magyar-történelem szakon. Családos, két gyermeke van: a 2007-ben született Zoárd, és a 2009-ben napvilágot látott Zille. Sok időt tölt velük, de még többet szeretne:) Harcművészeti rendszerének elméleti és spirituális oldalát az Alexander-technika és Eckhart Tolle mester tanítása támogatja.

Major Attila, Keiko Ajka vezetőtanár

Attila 2001-ben kezdett el aikidózni Somogyvári Szabolcsnál Budapesten, a Kobayashi Dódzsók Egyesületében. 2003-ban fenntartás nélkül követte Szabolcsot, aki Haszegava szenszei aiki tanításai alapján, teljesen új megközelítésből ismertette mind a pusztakezes, mind a fegyveres technikákat. Gyakorlása elismeréseként barna, majd 2008-ban fekete övet kötött.
2011-ben Ajkára költözik, majd Ajkarendeken építkezik, azóta ott él feleségével, Ritával és Dani, Peti fiaival.
Az építkezés alatt teljesen elszakadt a KEIKO Akadémiától, ám 2013 szeptemberében visszatért. Szerencsés volt az időzítés, mert pont ebben az időben vette fel Szabolcs a kapcsolatot Akuzawa és Sugawara senseiekkel, akiknek köszönhetően egy magasabb dimenzióba helyeződhetett a tanulás. Azóta heti rendszerességgel jár gyakorolni az angyalföldi Akadémiára, ami mellett gyerekeket és felnőtteket tanít Ajkán.
2000-ben végezett építészként a BME Építészmérnöki karán. Öko-építészként környezettudatos házak tervezésével, szakértésével, modern vályog építési technikák kutatásával, terjesztésével foglalkozik. Ezek mellett külsősként a Graphisoft építészeti szoftvergyártó cégnél is dolgozik.

Image

Nagy Zoltán, katori oktató (mokuroku, 2017)

Zoli 2013-ban kezdi el katori shinto ryu gyakorlását a Keiko Akadémián, és az elsők között csatlakozik Sugawara Tetsutaka sensei nemzetközi katori iskolájához.
A japán mester által tartott szemináriumokon több alkalommal is részt vett, rendszeres gyakorlással és a mozdulatok értelmezésével törekszik a harcművészeti tudásának mélyítésére. A katori ősi technikája mindig új felfedezéseket biztosít számára a tudatosság, koncentráció és testhasználat terén.
2016 nyarától segédoktatói feladatot is ellát az Akadémián, hogy gyakorlási lehetőség biztosítása mellett legjobb tudása szerint támogassa a katori iránt érdeklődőket. A mokuroku fokozatot 2017-ben nyeri el.
Boldog házasságban él, két gyermek édesapja. Fontos számára, hogy minél több időt töltsön a családjával. Foglalkozása során okleveles gépészmérnökként tervezői és csoportkoordinációs munkát végez, illetve új technológiák kidolgozásával, kutatásfejlesztéssel foglalkozik.

Image

Markó László, katori oktató (mokuroku, 2016)

Laci katorival még a 2000-es évek elején Japánban ismerkedik meg, amikor egy évig ösztöndíjasként kint tanul Tokióban. Ezt követően változó intenzitással gyakorolt itthon és Japánban egyaránt.
Komolyabban 2014 óta foglalkozik katorival, miután csatlakoztunk Sugawara sensei iskolájához. 
Lenyűgözi a formák összetettsége, a bennük rejlő tartalom mélysége. Gyerekkora óta sportol, több, mint húsz évet aikidózott, de számára a katoriban csúcsosodik ki az eszközös testhasználat. 
Civilben japánnyelv-tanár, a Momiji Nyelviskola alapítója. A nyelvtudás sokszor segíti a gyakorlásban: szívesen forgat japán nyelvű katori-szakirodalmat, és jól ismeri a kultúrát, amelybe beágyazódik. 
Szeret fával foglalkozni. Néha készít eszközöket a maga vagy a dójó számára. 

Image

Seidl Róbert, katori asszisztens (mokuroku, 2017)

Robi  harcművész pályafutását aikidó gyakorlással kezdte. A pusztakezes technikák mellet vonzották a fegyveres gyakorlatok is, így az iaido gyakorlását is elkezdte.Az iaido-ban 2. dan eredményt ért el, illetve a 2012-ben rendezett IMAF EB-n 3. helyezést.
Szabolccsal és a katorival 2013 elején ismerkedett meg, és felismerve a katori komplexitását, az iaidot elhagyva, teljes időben a katorira koncentrált. A nemzetközi edzőtáborokat látogatva lehetősége nyílt több dojo irányzatának megismerésére, a gyakorlási módok összehasonlítására.
A mokuroku fokozatot 2017-ben kapta meg. Feleségével aikido edzésen ismerkedett meg, 3 gyermeket nevelnek. Marketinggel, kiállítások építésével foglalkozó sikeres vállalkozást vezet.

Kis Mónika, kölyök aikidó oktató

Móni a Semmelweis Egyetem Testnevelés és Sporttudományi karán végzett 1990-ben testnevelő tanár, edző szakon.
Az aikidóval 1998-ban került kapcsolatba. Somogyvári Szabolcsnál kezdett gyakorolni, később mellette edzősködni.
Harmadik gyermeke születését követően, öt év kihagyás után visszatér a gyakorlóterembe. 2012 októbere óta oktatja a mini csoportot, 2014-től az aprókat.
A család és az oktatás mellett shiatsuval (japán masszázzsal), talpmasszázzsal, ill. derék- és nyakprotokoll-lal teszi örömtelibbé mások hétköznapjait.

Kassay zita, asszisztens, adminisztráció

ZITA FOTOGRÁFUS ÉS KERAMIKUS végzettséggel lépett az aikidós életbe. 2018 szeptembere óta asszisztál a gyerekoktatásban, ill. a csoportok működéséhez elengedhetetlen háttérmunkát végzi. 
Két gyermek édesanyjaként az edzőszőnyegen is bírja a strapát 🙂
Japános kerámiáit az atmankeramia oldalán tekintheted meg.