Szabad mozgás

A szabad mozgás lényegében nem a mozdulatok szabadnak hitt formáján, hanem a tudat nyitottságán alapszik. Ha gondolkodás adott pillanatban kötött, legyen a mozgás bármily szabadságra törő is, lényegét tekintve merev lesz. Ha a tudat nyitott, a kis, szűk mozgás is óriási szabadságfokkal fog rendelkezni. Utóbbi esetben tehetünk egyenlőségjelet a tudati szabadság és a mozgás szabadsága közé.

A szabad mozgást (tudatot) az elképzelésektől való menetesség jellemzi. Kondicionáltság nélküli mozdulat az adott pillanatra reagál, a mozgás nem izzadtságszagú, hanem könnyeden áramló és alkalmazkodó (nem gyenge!).

Hogy tudjuk gyakorolni?

A testet helyesen építjük fel (tengelyek tudatosításával), és NAGY mozdulatok mentén, lassan mozogva, folyamatosan fenntartjuk a valós egyensúlyon alapuló struktúrát. Figyelmünk kiterjesztésével egyre mélyebbre és mélyebbre haladhatunk az értelmezésben – pont úgy, mint a hagyma pucolásával. A folyamat gyakorlatilag sosem ér véget, ám képesek leszünk egyre gyorsabban, egyre hatékonyabban mozogni.

Nos, így épül a szabad mozgás.