Mozogj!

A rendszeresen végzett testedzés különösen fontos a gyermekek életében, hiszen a növekedésben lévő szervezet számàra az izmok, a csontozat, mitöbb, az idegrendszer egészséges fejlődéséhez is elengedetlen.

A mozgás a fogantatás pillanatától jelen van az ember életében, hatalmas mozgásigénnyel jövünk a vilàgra, velünk született elemi szükségletünk. A rendszeres testmozgàs a szervezet energiaforgalmàt szabàlyozza (kölcsönhatàsban van a hormonrendszerünkkel, anyagcserénkkel, hat a belső szerveink működésére, hozzàjàrul az ideàlis testsúly kialakulàsàhoz). A mozgàs àltal keletkezett ingerek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az idegrendszer, az agy, így a gondolkodàs fejlődésében is.

A kisgyerekkori szabad mozgàs, később tudatos mozgàsfejlesztés hozzàjàrul a megfelelő finommozgàsos koordinàcióhoz is. A testtudatot fejlesztő mozgàsoknak meghatàrozó szerepe van az egyén személyiségfejlődésében, a testi, lelki, mentàlis egészség kiteljesedésében és megerősödésében. A mozgàsfejlődésnek megvan a maga logikus és egymàsra épülő folyamata, szakaszainak végigjàràsa fontos  a fent leírt élettani hatàsok végett. A kihagyott mozgàsi lépcsőfokokat kisgyermekkorban”be lehet pótolni”, ezzel segítve az agyi idegpàlyàk kialakulàsàt.

Edzésmódszerünkben a mozgàsfejlődési folyamatot alapul véve építjük egymàsra a feladatokat.

Ezek:

– fejmozgàsok, ujj-, csuklómozgàsok
– àtfordulàsok, gurulàsok
– kúszàsok
– màszàsok
– fejjel lefelé àllàsok
– egyensúlygyakorlatok
– jàràsok, futàsok, ugràsok
– dobàsok

A mozgàsformàk az izomzat megerősítését szolgàljàk többek között, ami azért szükséges, hogy a gyermek meg tudja tartani sajàt magàt. Ezen alapmozgàsok elsajàtítàsa nélkülözhetetlen az aikidó technikàk megtanulàsàhoz. Az aiki mozgàskultúràja jó lehetőség e mozgàsok fejlesztésére.

A rendszeres edzés szerepet jàtszik a tàrskapcsolatok kiépítésében, hozzàjàrul a gyermekek jàtékigényének kielégítéséhez és az önbizalom növeléséhez.