Az igazságtalanság feloldolgozása egy kölyök edzés segítségével

Egyik edzés előtt egy gyermek elmesélte nekem, hogy milyen igazságtalanul bánt vele egy tanár ez iskolában. El volt szomorodva, én pedig mondtam neki, hogy ezt a negatív energiát most kimozoghatja magából. Jó, hogy jött. Edzés során látványos volt, ahogy a szomorúsága elszállt, és felszabadult mosoly jelent meg az arcán. Vidáman, feltöltődve ment haza.

Mi is történik egy edzés során a háttérben?
A bemelegítés során a gyerekek „megérkeznek”. Nem csak testileg, lelkileg is. Az idő előrehaladtával saját maguk is észreveszik, mennyivel ügyesebben tudják végrehajtani az adott „kúszás-mászást” az erősítés során. Megapasztalják, hogy a gyakorlásnak van eredménye.
A technikázás során (mivel páros gyakorlatokról van szó) interakcióba kerülnek tőlük akár teljesen más habitusú gyerekekkel, akikhez alkalmazkodni kell, sőt, akár segíteni neki.
A gyerekeknek sikerélménye van a technikák helyes végrehajtása során. Mivel az aikidóban minden technikát mindkét oldalra alkalmazunk, és rengetegszer keresztező mozgást is végzünk, az agy mindkét felét használjuk, összekötjük. A test és szellem harmóniába kerül anélkül, hogy észrevennék.

„Csak” ennyi történt az edzésre szomorúan érkező, az edzésről vidáman távozó gyerek tanítványommal. 🙂