Miért váljak japán kardvívó oktatóvá?

Február 23-án indul Japán Kardvívó Oktatóképzésünk. Az oktatóképzést az az egyszerű tény hívta éltre, hogy a japán kardvívás (katori) egy szuper dolog. De igen nehezen hozzáférhető, és jó volna, ha minél többen tudnák gyakorolni országszerte… Ebben segít az oktatóképzés, hiszen olyan rendszert tanít kidolgozott pedagógiával, amely lépcsőről lépcsőre tesz alkalmassá, hogy tanítsd és tanuld. Ez nagyon fontos: azoknak ajánljuk, akik tanulni és tanítani is szeretnek. Folyamatosan. 

De nézzük, számunkra mik egy jó harcművészet ismérvei?

Hagyománytisztelet – modernitás
Azon túl, hogy a kardvívás komoly, régi harcművészet, így régi, tiszteletreméltó értékrend ápolója, napjainkban is megállja a helyét: alapértékei az együttműködés, az önfigyelés és önfejlesztés, semmiképpen nem a másikon való felülkerekedés.  A csoportos gyakorlásban is az egymás elfogadása és segítése a vezérlő elem.

Egészséges mozgás
Nem egyszerű mozgás, sőt, minél magasabbra érsz, annál mélyebb rétegei tárulnak fel. Ezt fokozza, hogy „valamit” mindig „lóbálsz” a kezedben. A rövid vagy hosszú, könnyű vagy nehéz, egy vagy kettő fegyverrel a mozgás még izgalmasabbá válik. És itt jön a csavar: az összetett mozgásban fel kell ismerned az egyszerűséget és természetességet, ezzel rázva le magadról a feszültséget, s valósítod meg az egészséges mozgást.

Egészséges tudat
A már említett önfigyelés az önfejlesztés záloga. A harci keret megadja azt a környezeti feszültséget, amelyben ténylegesen megfigyelheted önmagad. A fotelben könnyű elfogadónak lenni, de ha kard van a kezedben, és azéban is, aki hajt vele, komolyan szembe kell nézned azzal, hogyan  reagálsz szorult (vagy ha másik oldalon állsz, nyertes) helyzetben. Előbb-utóbb mindenki ráébred: itt is az elengedés a célravezető hozzállás.

Harci játék
„Izgalmas, könnyed, erőtpróbáló, állóképességet fejlesztő, koncentratív, vidám, szigorú, rugalmas, hangulatos…” – csak hogy nényat említsünk a gyakorlók definíciói közül.

A program teljes leírását ITT olvashatod.

Ez pedig a programot ismertető videó:

[fvplayer id=”22″]