Milyen fegyvereket használunk a katoriban?

A katori bugei júhappan, azaz az összes akkori (15. századi) létező harcművészeti ágat magában foglaló rendszer volt. A fegyveres irányzatokon kívül pusztakezes harcművészetet, jóslást, páncélban úszást, stb. sajátítottak el a korabeli harcosok. Manapság már csak a fegyveres részét gyakoroljuk. Tekintsük át, milyen fegyvereket is használunk benne.

Az egyéni gyakorlás fegyvere az éles kard (shinken, iaitó, katana, stb.). Önállóan gyakorlatozunk vele, ülve és állva. Lényege, hogy a kard előhúzását (a harcba kerülés pillanatát) különféle pózíciókban gyakoroljuk. A katorira jellemzőbb a rövidebb markolatú, de összességében is rövidebb, egyenesebb kard.

A páros gyakorlatozás alapfegyvere a bokken (fakard).  96.5 cm hosszú, speciális katori fegyver, csapott véggel. Egyenesebb az ismertebb fakardoknál, és általában rövidebb. Alapfegyver, mert minden páros gyakorlatban a tanár (szenior oldal) ezt használja. Van, hogy a junior oldal is bokkennel harcol. A bokken-bokken küzdelemnek az időzítést, a távolságot, a rugalmasságot figyelembe véve három szintje van (omote, gogyó, shichijó).

Ha érdekel mindez a gyakorlatban, vegyél részt egy japán kardvívó alaptanfolyamunkon.

Az első hosszú fegyver a (hosszú bot). Erős fegyver, 183 cm. Az ellene való védekezés megtanít a kemény támadások befogadására.

A következő hosszú fegyver a naginata (alabárd). Eredetileg fanyélre erősítettek egy rövidebb vágórészt, a páros gyakorlásban értelemszerűen az egész fából van. Nem összekeverendő a főleg hölgyek által gyakorolt rövidebb naginatával: a katori naginata hosszú, markáns fegyver, 253.15 cm.

A fegyveres gyakorlás következő szintjének eszköze a kodachi (rövid kard). Két fegyvernemben használjuk: önállóan hosszú karddal szemben (kodachi), illetve a bokken párjaként a ryótóban (két kardos küzdelem, Musashi tette híressé). Hossza: 54.9 cm

A fegyeverek királynője a lándzsa, a yari. 289.75 cm-es hosszával tekintélyt parancsol. A fanyél végén eredetileg fém tüske fenyegetett, jelenleg speciális, puha, tompított végű.

[fvplayer id=”21″]

Ha érdekel mindez a gyakorlatban, vegyél részt egy japán kardvívó alaptanfolyamunkon.