Mesterek 2.: Itó Ittószai Kagehisza

A képen látható úr 16. századi dódzsó-marketing stratégiája nem biztos, hogy napjainkban is megállná a helyét. Visszavonulása előtt Itó Ittószai Kagehisza két leghaladóbb tanítványának, Zenkinek és Tenzennek felajánlotta, hogy kardvívó iskolája megöröklési jogát párbajban dönthetik el. A következő nap a két lelkes örökös-jelölt éles karddal kezükben néztek hosszan farkasszemet egymással. Olyannyira hosszan, hogy a lelki pszichózist Zenki nem bírva, egy óvatlan pillanatban a mester előtt heverő titkos átadási dokumentumot felkapta és eliramodott. Ám nem sokáig örülhetett a titkos technikákat tartalmazó szerzeményének, mert Tenzen utolérte, és levágta társát. Bár Zenki nem tudhatta, de vigasztalhatta volna a tény, hogy olyannak a vágása által halt, aki később Ono Tadaaki-ként legalább akkora hírnévre tett szert, mint mestere.

A történet tanulságos abból a szempontból, hogy megmutatja, mekkora jelentőséget tulajdonítottak a harcművész iskolákban az átadásoknak. Ezek a dokumentumok, ha fennmaradtak, napjainkban is nagyon izgalmas és általában sejtelmes források.

A másik érdekesség Ittószai ábrázolása, amelyen lábai előtt két kard hever, holott ő maga kimondottan az egy kard használatára és az egy vágásra helyezte a hangsúlyt.