Keiko-táborok: Bakony, Budapest

A Keiko szokásos bakonyi tábora júniusban zajlott le, közel 30 harcos részvételével. A négy napos edzőtábor unalmasnak volt mondható: csak edzettünk és edzettünk 🙂 No, persze, mikor nem az Erika vezette Keiko-gasztro stáb remekeit fogyasztottuk szorgalmasan. Az időjárás jobbnál jobb lehetőséget kínált a különféle gyakorlás megtapasztalására: kardoztunk esőben, viharban, forróságban, hidegben – nem egyszer az erdőben. Az alábbi képen a résztvevők láthatók mozdulatlanul, alatta pedig – Zsonda Gábornak köszönhetően – mozgásban.  

A nyár elmúltával Szaitó Sinicsi szenszei edzőtábora tuningolta fel a szeptemberi kezdést. A nemzetközi tábor idén is bolgár-görög-magyar összefogásban valósult meg, Szenszei két aktív napot töltött a magyar csapattal.

A kardozásról nem sok szót ejtenék: a Szaitó-féle katori rendszer alaposan kidolgozott, koherens és élő egész, napi szintű gyakorló által fejlesztett fegyveres művészet. Ez az elszántság nem áll messze a Keiko-szemlélettől, ezért a magyar gyakorlók nyitott szívvel és aktívan tudtak becsatlakozni a haladó technikákba is. A napi 6 óra edzést komoly odaadással teljesítették, még ha el is fáradt egynémelyük 🙂 

A tábor különlegessége volt a katori javara gyakorlása. A javara a régi harcművészetek pusztakezes rendszere volt, a dzsúdzsicuk előzményének is tekinthető. Funkcionalitását tekintve célratörő, gyors és hatékony mozdulatokat tartalmaz, és leginkább olyan helyzeteket szimulál, amelyekkel egy szamuráj anno találkozhatott. Ilyen pl. ha lefogják a kardot előrántó kezét, vagy ha étkezés közben a mellette ülővel konfrontálódik, akivel összeveszik a legfinomabb falaton 🙂 Ami a javara tanulásában nehéz, hogy a technikák nagy része elveszett, vagy végrehajtási módjukat továbbra is titok övezi. Szerencsénkre Szaitó szenszei komoly kutató, aki a katori hagyomány megőrzésének érdekében levéltárakat és régi gyűjteményeket bújt, így a katori pusztakezes technikáit rekonstruálni tudta. A harmincegynéhány technikából most tízet mutatott meg nekünk.

A következő komoly eseményeink a tavaszi tábor, és a jövő nyári Szugavara nagymester szemináriuma lesz. Addig is: gyakoroljatok töretlenül!