Y Viva España!

Májusban nagy esemény zajlott a nemzetközi Sugawara-hálózat életében, hiszen Spanyolország vendégül látta Sugawara senseit, aki a COVID óta először vállalta edzőtábor tartását. Abban, hogy senseinek elsőként Spanyolországra esett a választása, nagy szerepet játszhatott az is, hogy 2020-ban a járvány miatt meghiúsult a 30 éves spanyol kapcsolatot ünneplendő nemzetközi rendezvény, mégpedig az utolsó pillanatban. Így mindenki, élén Pedróval, a spanyol vezetővel nagy örömmel várta sensei érkezését a dél-spanyolországi Badajozba.

Bár sensei aikidót is tartott, mi a katoriban voltunk érdekeltek. Idén Laci, Robi és jómagam képviseltük a magyarokat a nemzetközi csapatban. A nagy edzőtáborban 70 fő vett részt: portugálok, finnek, bolgárok, lengyelek, spanyolok, mi, magyarok és egy fő még amerikából is megjelent.

Mi sem láttuk senseit 3-4 éve, és bár tavaly Saitó sensei már eljött hozzánk, a nagymester jelenléte, szakmai iránymutatása nagyon hiányzott. A technikák még alaposabb korrekciójában segédkezett nekünk Erkki, a finn vezető is, akivel megérkezésünket követően egy hosszabb magánedzést is lebonyolítottunk. Ezt követte egy kisebb csoportos edzés a badajozi Kenshinkan Dojóban, majd a hétvégi nagyszeminárium a maga 10 óra edzésével.

Külön öröm volt számunkra, hogy egyik este senseit is elrabolhattuk, s egy vacsora keretében személyes kérdéseinket is feltehettük neki. A magyar katori fejlődéséről igen pozitívan nyilatkozott, további szorgos gyakorlásra ösztönzött, illetve ígéretet tett, hogy 2024-ben Magyarországra is ellátogat. 🙂

Az óceán értintése, a finom spanyol étkek, a kellemes kora nyári idő mellett (bocs!) 🙂  szakmailag is nagyon hasznos volt a szeminárium. Finom korrekciókra és igazi elmélyülésre volt lehetőség. Én magam személyes tanítást is kaptam, amelynek esszenciáját egy haikuba öntöttem, amelyet hazatérve  kivételesen farigcsáltam. Remélem, nektek is segít:

amint kint úgy bent
vízcsepp bambusz tetején
kör kezdőpontja?

A többit edzésen. 🙂 Jó gyakorlást!