Összhangban a gravitációval. Mit jelent helyesen állni?

Összhangban a gravitációval. Mit jelent helyesen állni? 

 

Egyenesen, tengelyek mentén, nem görbén? A lényeg az erőhasználattal kapcsolatos: helyesen állni annyit tesz, mint erőlködés nélkül állni – csak ez adhatja a test tartásának teljes szabadságát. 

Az emberi test, anatómiailag, függőleges használatra van tervezve, a leghasznosabb tapasztalatokat ebből a pozitúrából nyerjük. Függőleges pozícióban, a feszültségmentesség állapotában a test önhordó: a súlyt, a szerkezetet az ízületek „viszik”, az izommunkának van a legkisebb szerepe. 

Ilyen esetben a gravitációval együtt, harmóniában tartjuk magunkat vagy akár mozgunk. A test minden, a gravitációs tengelyről való kimozdulását követő visszakormányzás extra erőt (erőfeszítést) követel, ezért kerülendő. 

A függőlegességben helyesen időzve már kitágíthatjuk mozgásspektrumunkat. Bonyolultabb tartások, egyszerű mozgások során az erőhasználat is bonyolultabbá válik: dolgozunk spirális erővel, centripetális erővel, tónusos (megtartottsági) erővel, stb. Ám ha ezen erők a gravitációra támaszkodnak, forrásukat onnan nyerik, megnő hatékonyságuk, használatuk energiatakarékos lesz. Válj érzékennyé a testedre ható gravitációra!