Csi kung a Keiko Akadémián

csi kung (Chi Kung vagy Qi Gong) a kínaiaik által évezredek óta használt módszer az öngyógyításban vagy akár a harcművészetekben. csi kung szó szerint a csi-vel, a test energiájával való munká(lkodás)t jelenti. Miért gyakoroljuk a Keiko Akadémián e kínai mozgásrendszert? 

csi kunggal Szugavara szenszei (Sugawara sensei) még 2013-ban ismertetett meg minket, pontosabban nála láthattuk, hogy mind a katori, mind az aikidó edzések bemelegítésének kötelező részét képezi. Kisebb-nagyobb megszakításokkal az akadémiai tananyagunkba is bekerült, de most már egy jó ideje Szabolcs minden edzésen elvégezteti a tanítványokkal. Két ok miatt: 

csi kung egészségre gyakorolt hatása elvitathatatlan. A vizualizációval együtt járó lassú mozgások energetizálását mindenki gyorsan megtapasztalhatja. A belső energia élénkítése nyilvánvalóan hozzájárul immunrendszerünk erősödéséhez, így egészségünk megőrzéséhez – amelyre napjainkban nagy szükség van. 

Azonban az egészségmegőrzés mellett más okból is gyakoroltatja Szabolcs ezt a mozgásrendszert. Bár az aiki gyakorlások részét képezik a csi kunghoz hasonló gyakorlatok, a kardvívásból ezek hiányoznak. Pedig a lassú, természetes mozgások gyakorlása a helyes testtartás, a rugalmas, áramló mozdulatok kivitelezése mentén a legfontosabb harci készségfejlesztés, hiszen a tudatos odafigyelés az adott mozdulatokra a legnagyobb lehetőség rossz szokásaink, hatékonytalan mozdulataink leleplezésére.  

Mindenképpen érdemes tehát naponta 5-6 percet fordítani csi kung gyakorlatsorunk elvégzésére.  

 

Hamarosan folytatjuk azzal a három elemmel, melyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani gyakorlás közben. Légzés, testhasználat és vizualizáció.