#8 A kardvívás elmélete (részlet)

A Kardvívás elmélete előadásban 11 fogalmat vizsgáltunk meg: Lábmunka, Távolság, Időzítés, Belépés, „Test a testre, kéz a kézre”, Az erő kihelyezése, Befogadás, Áramlás, A paradoxitás elve, Éberség, „Nem győz, nem veszít”. Ezek közül most az áramlásról lesz szó.

Ha az ütközés helyén dolgozol, az ütközés megszűnik ütközés lenni, és az áramlás fenntartatik.

Az áramlás abban a pillanatban elindul, ha két harcos egymás felé kardot húz. A pillanatban kard a kardra, a test a testre reagál. Mozdulataid célja az áramlás fenntartása – az áramlás megszűnte a harc végét jelenti. Ha mozgás közben te töröd, az a te végedet jelenti. A küzdelemben nincs megállj. Ahogyan a kommandós egyetlen lehetősége szorult helyzetben, hogy mozgásban marad, így kell gondolnod a küzdelemre is. A szörfös sosem mond stoppot a hullám tetején.

A lábmunka áramlása – mint palackban a víz. A harcosok testének áramlása: mint két bója a vízen. A kardok áramlása: mint két, összefolyó patak vize.

Az áramlás biztonságot nyújt. Ha mozogsz, ez azt jelenti: harcban vagy, amíg mozogsz, van esélyed harcban lenni. Amíg kard áramlik kardon („tapadó kardok”), érezheted, hova jön a támadás, és hol nyílik rés a tied bevitelére.

A részlet a JK Oktatóképzés A kardvívás elmélete című jegyzetanyagából való.