#6 Stratégia a kardvívásban (részlet)

A stratégia a cselekvések egy hosszabb távú terve, bizonyos cél elérése érdekében. Lehet egy probléma megoldása is, erre cselekvések és erőforrások biztosítása – időben kiterjedten gondolkodva. Mindig hosszú távú, nem összekeverendő a taktikával, és az azonnali akciókkal, amik rövid távon hatnak, és általában a működési hatékonyság növelésére irányulnak. A stratégia jelentései között van az emberek irányítása is, beleértbe önmagunkat! A szó maga a görög stratégos (hadvezér – had / vezet) szóból ered – háború megnyerése, seregek mozgatása és ellátása a célja.

(…)

Stratégia megjelenésének néhány olyan formája, amelynek tanulságait a kardvívásban is használhatjuk:
Játékelméletek
Zen
Szun Cu (Háború művészete)
Üzleti élet
Párkapcsolat

(…)

Öt vesztes stratégia a kardvívásban
– az igazság hajszolása (A vívásban, ahogy a párkapcsolatban, nem igazságot hajszolsz. Az igazság hangoztatása elviszi az elmét: megoldást kell találni. Lazulj el.)
– a partner irányítása (A vágyak és valóság közötti különbség csökkentése fontos. Együttműködés hiányában ellenállás, így merevség születik.)
– megtorlás (A düh megjelenése feszültté tesz. Az akarás kontraproduktív.)
– gátlástalan önkifejezés (A vívás során kerülj/marad egyensúlyban. A rémület és bizonytalanság kifejezésével mindenképp alulmaradsz.)
– bezárkózás (A bezárkózás befeszülés, a nyitottság elvesztése. Fizikai szinten a távolság helytelen kezelésével jár együtt.)

 Öt nyertes stratégia kardvívásban
– folyamat megszakítása (Ritmusváltással kibillented partnered.)
– időkérés, időnyerés (Saját kereted visszarendezésével formán belül időt nyersz. Az önmagadra figyeléssel az energia nem szóródik szét, éppen ellenkezőleg.)
– megbecsülés (Minden esetben kerüld a partner alábecsülését. A kardvívás egy esélyes, egy csapás karddal, és „meghalsz”. Gyakorlási szinten teljes koncentrációt követel kezdőkkel  szemben is.)
– probléma azonosítása (Ismerd fel az alapelvet, hogy adott hiba mindig az egyel előbbi mozdulatban gyökerezik.)
– időzítés (Ismerd fel, melyik pillanat alkalmas, melyik alkalmatlan a probléma megoldására, a támadás bevitelére.)

A részlet a JK Oktatóképzés Stratégia a karvívásban című jegyzetanyagából való.

A kép forrása: Felix Mittermeier on Unsplash