Kardívás a Gyüttment Fesztiválon

Miért érdemes fegyveres harcművészetet gyakorolni? Erre igyekeztünk választ adni az öko szemléletű Gyüttment Fesztiválon, ahová tiszteletteljes meghívást kaptunk.

A fegyveres mozgások nem egyszerűek, de ha a testtudatosság is központi gyakorlási elv, akkor az még mélyebbé teszi a képletet. Egyúttal izgalmassá is, és ez volt az elméleti kapu, amin keresztül beléptünk a fesztivál tematikájába.

Kardvívásunk központi elemei a testtartás, a légzés és a tudatosság. Szabolcs felhívta a gyakorlók figyelmét, hogy ezek azok az alapszempontok, amelyek minden mozgásrendszert át kell hogy itassanak, feltéve ha azok az egészség megőrzéséről szólnak. A harci szempontot is máshogy kell figyelembe venni, mint amit a Kill Billben látjuk. Kardvívásunkban a „harciasság” sokkal inkább kapcsolatérzékenységet követel, amely konfliktusos helyzetben (harcművészeti gyakorlás) remekül gyakorolható.

Az intenzív foglalkozás rövid elméleti bevezetőjét követően megtanultunk néhány alapvágást és alapvédést, és egyáltalán, megbarátkoztunk azzal az érzéssel, milyen, ha az ember kezében (fa)kard van, és a szembenálló partnerében is.

A gyerekekkel kiegészült csapat lelkesen gyakorolt, figyelmét igyekezett megtartani az alapelveken, és ez már magában is nagy eredmény!