Tanévkezdés katorival

A nyár utolsó, az ősz és a tanévkezdés első programja a pár évre elnapolt, nemzetközi katori szemináriumunk volt Saitó senseijjel. Az esemény a hat éve életre hívott Cross Border Seminar legalább, post-covid epizódja volt. Korábban a magyar-bolgár-görög szervezéssel jött el hozzánk Sugawara mester is többször, de tavaly beltöltötte a 80-at, és nemzetközi utazásait (a 365 napból 200-at utazott!) jelentősen visszavágta. Így, legfontosabb tanítványának mondható Saitó Sinichi jött el hozzánk – egyébként másodszor.

Saitó sensei maga is profi oktató, ami azt jelenti, hogy saját dójót üzemeltet, és nemzetközi meghívásoknak is eleget tesz. Fiatal, 40 éves, agilis, igazi kutató. Aikidó 6. danos, katoriban pedig már jó pár éve bírja az oktatói fokozatot. Sugawara sensei nyomdokaiban járva a katori elméletével, történetével is sokat foglalkozik, régi tekercseket vásárol és tanulmányoz, könyvtárak kobujutsu részlegét bújja… Ennek köszönhetően idén is sok, a katori hagyományokat taglaló beszélgetést folytattunk vele, és rengeteg hasznos információra tettünk szert.

A tábor zseniális volt. A formagyakorlatokon túllépve az alkalmazások lényegével, kapcsolódással és variációkkal foglalkoztunk leginkább. Olyan megoldásokkal, amelyek egy adott technikai elem különféle kibontási lehetőségeit teszik lehetővé, ha két kard (két fegyver) találkozuk. Ez Szabolcsnak is vesszőparipája, de kimondottan hasznos volt egy másik mestertől is ellesni a tanításokat.

Az edzőtábort először szerveztük úgy, hogy a közösségi edzéseket haladó edzések követték, amelyeket a kezdőbbek csak nézhettek. A mitorigeiko, azaz a nézve tanulás ismert gyakorlási lehetőség a japán budóban, úgyhogy a kezdőbbeink számára is komoly haszonnal járt a haladó technikázás koncentrált megfigyelése. A magas szintű technikákra érettek pedig elmélyülten gyakorolhatták a gogyó és a ryótó technikáit, együtt és a mesterrel is.

A tábort követően megerősítettük meghívási szándékunkat Saitó sensei felé, aki azt el is fogadta. Addig is… jó gyakorlást!